Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Reviews5

Tips voor het rijden met de camper

Wanneer we vertrekken naar zonniger of net koudere oorden, willen we liefst in een vingerknip ter plaatse zijn. Het is, ingeval je niet de gewoonte hebt om met een “groter” voertuig én maximale belading te rijden, toch wel even aanpassen. Er zijn enkele zaken waar je maar beter aandacht aan kan besteden. Zowel vóór als tijdens de rit.

 • Houd rekening met een vrije hoogte en de breedte van je kampeerwagen. Voorzie in de buurt van het stuurwiel een kleine nota als geheugensteuntje.
 • Maak gebruik van beide buitenspiegels bij het nemen van smalle doorgangen. Ook de achteruitrijcamera kan hierbij helpen.
 • Indien je niet zeker bent, laat dan áltijd een medereiziger uitstappen en meekijken wanneer je achteruit moet rijden.
 • Onthoud dat bomen vaak lage takken hebben die de camper kunnen beschadigen (vooral op campings is voorzichtigheid geboden).
 • Houd rekening met het uitzwaaien van de achterkant van de camper bij een scherpe bocht of uitdraai vanuit een parkeervak. Hierbij kan je met de achterzijde makkelijk een obstakel raken.
 • Omdat een camper al gauw 3000kg weegt (en beladen vaak nog meer) zal je rekening moeten houden met een langere remweg. Om de vergelijking te maken, een gemiddelde personen auto weegt 1100kg.
  Dit betekend dat je ver genoeg vooruit moet kijken om de verkeerssituaties goed in te schatten. Kun je de rotonde of kruising in één keer op rijden of moet je inhouden? Kun je die vrachtwagen over 100 meter gewoon inhalen of moet je wachten op verkeer dat op de linkerbaan rijdt? Wees je dus bewust van wat er verderop zowel vóór als achter je rijdt.
  Als je dit goed in kunt schatten hoef je niet telkens helemaal af te remmen en weer op te trekken. Het rijdt rustiger en comfortabeler en scheelt ook nog eens brandstof.
 • Zijn er kinderen aan boord? Let er op dat zij geen raam openen tijdens het rijden en dat de inkomdeur van de camper goed op slot is bij vertrek.
 • Zorg dat iedereen zijn gordel draagt.
 • Doordat je hoog zit heb je een goed overzicht over de weg en het verkeer. Na enkele kilometers vervalt dan ook de eventuele onwennigheid die je misschien in het begin voelt. Maar vergeet niet dat je op de weg bent met een voertuig dat volledig andere afmetingen heeft dan een personenwagen. De remafstand van een camper is driemaal zo lang als die van een auto. Hou dus beduidend meer afstand!
 • Bij winderig weer kan het gebeuren dat de camper bij het inhalen (of bij het ingehaald worden) een zuig- of drukkracht ondergaat. Door tegen te sturen lost je dat op, maar hou er rekening mee. Deze drukkracht vergroot met de rijsnelheid en is afhankelijk van de windsnelheid en -richting. Houd dus het verkeer achter je goed in de gaten in de buitenspiegels.
 • Pas je snelheid altijd aan de weersomstandigheden aan!
 • De camper wordt aangedreven op de voorwielen. Let op voor losse ondergrond, vochtig of zompig gras en modder. Aangezien het meeste gewicht van de camper achteraan ligt, is de kans zeer groot dat de voorwielen gaan doorslippen.
 • Met een aangepaste, defensieve rijstijl is met de camper rijden veilig en plezierig. Doe het rustig aan, je bent ten slotte met vakantie…

- Vragen? -

Neem contact met ons op

Voel je de verleiding van de vrijheid, maar twijfel je nog over de uitvoering? Neem gerust contact op en overspoel ons met al je vragen.

Snel contact? Stuur een appje!

Stuur ons een bericht

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×