Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Reviews5

Milieustickers en vignetten

Wanneer je met de camper op vakantie gaat, zijn er een aantal dingetjes waar je bij stil moet staan. Kom ik in een milieuzone? Heb ik een tolvignet nodig? En wat doe je als je het wél nodig hebt, waar bestel die dingen? Wij gaan je er mee helpen! In deze blog gaan we wat dieper in op milieustickers en vignetten. We leggen uit wat het is, wanneer je het nodig hebt en waar je ze kan aanschaffen. Zie je zelfs na deze blog door de bomen het bos niet meer? Dan kun je ons ook laten uitzoeken wat je precies nodig hebt voor jouw camperreis. Yoepie! biedt het Yoepie! Reisgemakpakket aan bij jouw reservatie. Wanneer je dit pakket bij je camper boekt, zoeken wij uit of je milieustickers of vignetten nodig hebt en kunnen we een camperroute voor je uitstippelen. Súper gemakkelijk! Maar voor degene die het graag zelf willen regelen: we hopen dat we met deze blog jouw vragen kunnen beantwoorden! Veel leesplezier! 

Milieuzones en milieustickers

Wat is een milieusticker?

Niet elk land heeft milieuzones, maar er komen wel steeds meer zones bij. Een milieuzone is een zone in een stad of gebied waar erg vervuilende voertuigen vermeden worden. Het doel hiervan is het beschermen van het milieu en natuur tegen de uitlaatgassen van de niet toegelaten voertuigen. Als je een camper bij Yoepie! huurt, ben je er van verzekerd dat je binnen een milieuzone mag rijden. Maar om dit aan te kunnen tonen in het land waar je naar/in reist, heb je soms een milieusticker nodig. Deze kun je bijvoorbeeld via ANWB.nl aankopen. Check voor je op vakantie altijd even wat je precies nodig hebt in het land waar je naartoe reist! Anders kom je net als ons te staan, langs de weg met de politie… (hierover later meer 😉)

Waar bevinden zich milieuzones?

Milieuzones zijn dichterbij dan je denkt. België en Nederland hebben beide steden waar je met een zwaar vervuilend voertuig niet binnen mag. Andere landen die milieuzones hebben zijn Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Tsjechië, Spanje, Oostenrijk, Italië, Noorwegen, Hongarije en Engeland. Een hoop Milieuzones dus. Maar gelukkig heb je niet voor elke milieuzone een milieusticker nodig. Frankrijk, Duitsland en Denemarken zijn bijvoorbeeld landen die werken met milieustickers. Benieuwd of je voor jouw camper een milieusticker nodig hebt? Via www.touring.be of www.anwb.nl kom je te weten of jij een sticker op je vooruit moet plakken. Dat je geen milieusticker nodig hebt wilt niet meteen zeggen dat je zomaar met je camper een milieuzone mag binnen rijden. Je camper moet wel aan de eisen van de milieuzone voldoen voordat je binnenrijdt. 

Zoek dit dus ook zeker goed uit voordat je op vakantie vertrekt. In Duitsland betaal je 80 euro als je geen milieusticker in een milieuzone hebt! Zeker de extra moeite waard dus!

Vignetten

Wat is een vignet?

Een tolvignet is een bewijs die je in sommige landen in je voertuig moet hebben om aan te tonen dat voor het voertuig wegenbelasting of tol betaald is. Voor bepaalde landen is een vignet noodzakelijk om op de autosnelweg te mogen rijden. Er bestaan ook elektronische vignetten. Met een elektronisch vignet betaal je geen standaard bedrag, maar betaal je per gereden kilometer. Een voorbeeld hiervan is het Toll Collect vignet in Duitsland (voor vrachtwagens) . Het is erg belangrijk dat je een vignet hebt wanneer dat nodig is. We zouden nog even terugkomen op dat politie dingetje…😅 Wij waren in alle haastigheid ons vignet voor onze reis naar Tsjechië vergeten. Dat kostte ons weer eens 40 euro extra en Ronald mocht de camper niet meer besturen. Gelukkig staat dat op film.😉 Dus check voor je vertrekt, even of je niets vergeten bent! 

Waar heb ik een vignet nodig?

Een vignet is in verschillende landen verplicht. In Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië (en dus ook Tsjechië…) ben je verplicht een autobahnvignet te hebben op je voertuig. Deze landen gebruiken de stickers. Ook heb je de mogelijkheid om een tolbadge te gebruiken. Een tolbadge is een kastje dat je tegen de voorruit van het voertuig plakt en die automatisch gescand wordt bij het inrijden van een tolweg. Deze manier van tol betalen kun je voor verschillende landen gebruiken. Frankrijk, Spanje, Portugal én Italië zijn hier voorbeelden van. Na afloop van je reis krijg je een duidelijke factuur van je betalingen en wordt het bedrag automatisch van je rekening geschreven. Super handig dus! In tegenstelling tot een sticker die je ter plekke eventueel kunt aanschaffen, dient een tolbadge wél van te voren gekocht te worden. Dit omdat hij geregistreerd moet worden voordat je op vakantie vertrekt. Hongarije, Scandinavië en Roemenië kennen ook tolplicht. Voor deze landen is het echter verplicht je tol voor te registreren. Ga je op reis naar deze landen? Vergeet dit dan zeker niet te doen! 

Staat jouw vakantieland niet in deze blog en wil je zeker weten dat je geen vignet of milieusticker nodig hebt? Kijk hier dan eens! We hopen dat we je op deze manier tóch een stukje vooruit hebben geholpen. Mocht je er niet uitkomen, dan staat we graag voor je klaar!

- Vragen? -

Neem contact met ons op

Voel je de verleiding van de vrijheid, maar twijfel je nog over de uitvoering? Neem gerust contact op en overspoel ons met al je vragen.

Snel contact? Stuur een appje!

Stuur ons een bericht

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×